ميكسر صنعتی افقی
بچینگ بتن یک فرآیند صنعتی است که برای تولید بتن به کار میرود. در این فرآیند، اجزای مختلف بتن از جمله سیمان، ماسه، سنگدانه و آب با نسبتهای دقیقی ترکیب میشوند تا بتن نهایی به دست آید. این فرآیند شامل چندین مرحله است که در ادامه به توضیح آنها میپردازیم:
۱. تهیه مواد اولیه: در این مرحله، مواد اولیه بتن شامل سیمان، ماسه، سنگدانه و آب به ترتیب در محل نگهداری شده و آماده استفاده میشوند. معمولاً سیمان به صورت کیسهای دریافت میشود و در انبار سیمان نگهداری میشود. همچنین ماسه و سنگدانه به صورت بارگیری شده از معادن یا کارخانههای تولیدی به محل تولید بتن منتقل میشود.
۲. مخلوط کردن: در این مرحله، مواد اولیه به نسبتهای دقیقی با یکدیگر مخلوط میشوند. این کار به وسیله دستگاه بچینگ بتن انجام میشود که دارای تانکهای مختلفی برای نگهداری مواد اولیه است. در این دستگاه، مواد اولیه به صورت خودکار و با نسبتهای دقیقی به تانکهای مختلف منتقل میشوند و در آنجا با هم مخلوط میشوند.
۳. انتقال بتن: پس از مخلوط کردن، بتن به وسیله ایستادنگاه بتن به محل مقصد منتقل میشود. این کار به وسیله کامیونهای مخصوص حمل بتن انجام میشود که دارای تانکهای خودرو هستند.
۴. ریختن بتن: در این مرحله، بتن در قالبهای مختلف ریخته میشود. معمولاً برای ریختن بتن، قالبهایی از جمله قالبهای بتنی مربع، دایرهای و … استفاده میشود.
۵. صاف کردن و تراشیدن: پس از ریختن بتن، بتن به خشک شدن و سفت شدن میرسد. در این مرحله، برای صاف کردن و تراشیدن سطح بتن از ابزارهایی مانند ماشینهای تراش بتن و صفحات تراش بتن استفاده میشود.
به طور کلی، بچینگ بتن یک فرآیند صنعتی است که برای تولید بتن به کار میرود و شامل مراحل مختلفی از جمله تهیه مواد اولیه، مخلوط کردن، انتقال بتن، ریختن بتن، صاف کردن و تراشیدن است.
روشهای بچینگ بتن
1. حجم دسته بندی
2. دسته بندی وزن
دسته بندی وزن در مقابل دسته بندی حجم
روشهای بچینگ بتن
1. حجم دسته بندی
در حجم بچینگ، مواد بر اساس حجم اندازه گیری می شوند. این روش کمتر دقیق بچینگ است
جعبه های اندازه گیری یا جعبه های اندازه گیری حجم شناخته شده برای اندازه گیری مواد استفاده می شود.
سیمان به صورت کیسه ای گرفته می شود که حجم یک کیسه سیمان (50 کیلوگرم) 35 لیتر است.
حجم گیج باکس مورد استفاده برابر با حجم یک کیسه سیمان 35 لیتر یا چند برابر آن می باشد.
جعبه های گیج عموماً عمیق تر هستند و دارای سطح بالایی باریک هستند و از چوب یا فولاد یا آهن ساخته شده اند.
حجم سنگدانه های ریز با اندازه های مختلف و سنگدانه های درشت به صورت جداگانه توسط این جعبه های اندازه گیری اندازه گیری می شود.
آب با استفاده از متر آب یا قوطی های آب با حجم مشخص اندازه گیری می شود.
برای ساخت مخلوط بتن با نسبت 1: 1: 2 با توجه به بچینگ حجمی، باید یک کیسه سیمان (35 لیتر)، 1 گیج باکس سنگدانه ریز (35 لیتر) و 2 جعبه گیج سنگدانه ریز (70 لیتر) برداشت. اگر نسبت آب به سیمان 0.5 باشد، باید نیمی از حجم سیمان را که 25 لیتر آب است گرفته شود.
2. دسته بندی وزن
در این روش مواد بر اساس وزن اندازه گیری می شوند. این روش دقیق بچینگ است.
برای اندازه گیری وزن مواد از دستگاه های توزین یا سایر تجهیزات توزین استفاده می شود.
سیمان، ریزدانه، سنگدانه درشت و آب با توزین گرفته می شود.
باترهای توزین مورد استفاده در دو نوع باچر مکانیکی و باچر الکترونیکی موجود می باشند.
در وزن کش های مکانیکی، وزن ها با استفاده از فنر و صفحه گیج اندازه گیری می شود و از تجهیزات پرکاربرد در توزین بچینگ استفاده می شود.
در توزین های الکترونیکی از ترازوهای الکترونیکی و لودسل های پشتیبانی شده توسط قیف ها برای اندازه گیری وزن مواد تشکیل دهنده بتن استفاده می شود.
وزن کش های موجود ممکن است دستی یا نیمه اتوماتیک یا تمام اتوماتیک باشند. نوع دستی برای کارهای تولید بتن کوچک استفاده می شود در حالی که دو نوع دیگر برای تولید بتن بزرگ استفاده می شود.
وزن کش نیمه اتوماتیك
وزن کش نیمه اتوماتیک
در صورت بچینگ توزین نیمه اتوماتیک، درب ظروف سنگدانه به صورت دستی بلند می شود و پس از رسیدن به مقدار مورد نیاز در دستگاه توزین به طور خودکار بسته می شود.
در وزن کشی تمام اتوماتیک تمام مراحل به صورت خودکار انجام می شود. مزیت این نوع تجهیزات این است که میزان رطوبت موجود در سنگدانه را نیز اندازه گیری می کند و مقدار آب سیمان مورد نیاز را با توجه به رطوبت سنگدانه ها اصلاح می کند.
برای تهیه مخلوط بتن 1:1:2 با استفاده از توزین بچینگ، مقدار اندازه گیری شده مواد 50 کیلوگرم سیمان، 50 کیلوگرم سنگدانه ریز و 100 کیلوگرم سنگدانه درشت است.
وزن کش اتوماتیک
وزن كشي نيمه اتوماتيك
دسته بندی حجمی
توزین بچینگ دقیق ترین روش بچینگ نسبت به حجم بچینگ است زیرا یافتن حجم دقیق مواد دانه ای به دلیل فضای خالی آنها دشوار است.
وجود رطوبت در سنگدانه نیز باید در حین بچینگ در نظر گرفته شود. در صورت توزین بچینگ تمام اتوماتیک می توان آن را در نظر گرفت اما بچینگ حجمی در چنین مواردی مناسب نیست.
مقاومت فشاری همان مخلوط بتن در 7 روز و 28 روز برای مخلوط بچینگ وزنی بیشتر از مخلوط بچینگ بتن حجمی است.
مخلوط بچینگ وزنی اسلامپ متوسط تا خیلی زیاد می دهد در حالی که برای همان نسبت مخلوط در بچینگ حجمی اسلامپ از کم به زیاد متفاوت است.
بچینگ حجمی به کارگران ماهر نیاز ندارد بلکه به بچینگ وزنی نیاز دارد.
انتخاب روش بچینگ به اندازه پروژه، میزان تولید بتن بستگی دارد.
بچینگ پلانت بتن
آینده صنعت بچینگ
بسیاری از ویژگی های عملیاتی بچینگ ها در پاسخ به نیاز روز افزون به افزایش بهره وری و اختلاط یک نواخت بهبود یافته اند
توسعه بچینگ بتن منجر به معرفی کنترل رایانه ای شده است. کارخانه هاای مدرن،دارای نمایشگ های پویا ، حسگر و سایر دستگاه های کنترلی هستند که فرآیند های دقیق تغذیه و اختلاط را تضمین میکند